Novodobá gotika v lomených obloucích

Geometrické vzory jsou v módě velice populární. Lomený oblouk není úplně typickým vzorem, jako třeba trojúhelník, čtverec nebo přímka, ale o to více módním se stává. Jaká je jeho historie a možnosti ošacení s tímto motivem se dozvíte v článku.

Lomený oblouk v historii

Lomený oblouk (též nazývané jako hrotitý oblouk) je typickým architektonickým prvkem gotiky, avšak v dějinách se objevil ještě před gotickým obdobím. Jako prvek burgundské románské architektury je považován za „tvůrce gotiky“. Používal se ke stavbě budov (kláštery, baziliky, katedrály apod.), ale také lodí a stal se nedílnou součástí interiérů.

Lomený oblouk – novodobý vzor v odívání 

Šaty, sukně, halenky, klobouky či vesty, na veškeré produkty se hodí vzor lomený oblouk. Je možné vybrat z několika barev a materiálů pro uspokojení potřeb jednotlivce.

lomený obloukVýstřižek

Význam modré a tyrkysové 
Podle psychologů je modrá barvou klidu a uspokojení. Oblíbená je u citlivých, romantických duší. Symbolizuje něhu, důvěru, věrnost a oddanost.
Modrá je barvou moudrosti, zdraví, štěstí, věrnosti a trpělivosti.
 
Čestnost, sebedůvěra, rovnováha, komunikace, láska, radost, veselost, optimismus, kreativita, to vše symbolizuje tyrkysová barva. Je také barvou uzdravení.
 
Nebojte se experimentovat

Nemějte obavy vystoupit z davu a experimentovat. Netradiční vzory jsou skvělé k upoutání pozornosti, a také jako ukázka módního kroku vpřed. Šaty dělají člověka, nové vzory udávají trend.

 Moderní interiéry s luxusními brokátovými doplňky v ledových odstínech
IMG_20211104_214722 - upraveno (1) image - 2022-01-20T002653.919 IMG_20211104_214745 - upraveno (1)

Brokátové výrobky v ledových odstínech, se vzorem lomeného oblouku, jsou skvělým doplňkem každé moderní domácnosti. Kombinace povlaku na polštář a napronu či běhounu interiér skvěle oživí a dodá mu šmrnc. Fantazii se meze nekladou.  

Zpět do obchodu